MARCONI VLIEGER

 

naar boven

naar boven

MARCONI VLIEGER

Deze vlieger is de moderne versie van de originele Marconi-vlieger. Deze versie is ontwikkeld door Pino Note en gepubliceerd in het vliegerblad Cervi Volante nummer 42 in 1994. Ik kwam het model tegen op de site van Alberto Bonati: http://www.geocities.com/Yosemite/Meadows/2961/ met zijn toestemming heb ik het model verder bewerkt en aangepast. Het is een geweldige vlieger voor lichte tot matige wind. Mooi van vorm en zeker niet moeilijk om te maken.  naar boven

MATERIAAL
2 m spinnakernylon 1,04 breed (40 grams)
1 staander ø 6mm RCF 1.65 m
1 spreider ø 6mm RCF 2 m (2x 1m)
40 cm whisker 3 mm glasfiber
4 cm gewapende slang ø 15 mm
2 rubber einddoppen ø 3 mm
1 messing koppelbus ø 6mm inw.
4 splitdoppen ø 6mm
6 m spinnakerzoomband
2 m dacronband 4 cm breed
3 m toomlijn 1 mm dik
1 aluminium toomring

 

OPBOUW VAN DE VLIEGER
De vlieger is samengesteld uit een voorzeil (A). een achterzeil (B), een voorkiel (C), een achterkiel (D), de staander (E) en de spreider (F) met aan de achterzijde ook nog een whisker (G). De kielen zijn verbonden met het opspanlijntje (H).

ZEILEN
Vervaardig eerst van de zeilen en kielen een mal uit karton. Hou rekening met de zoomtoeslag!  De mal voor de onderste kiel moet worden voorzien van een gebogen zijde. Die kan worden bepaald door de staander die kromme te geven (opspannen met een lijntje) die volgens de tekening (Zijaanzicht) nodig is. Is dit alles gelukt is een controle op de maatvoering van alle delen die aan elkaar moeten komen eenvoudig uit te voeren. Snij de onderdelen uit. Alle spinnaker onderdelen dient men te voorzien van dacronverstevigingen en opspanmogelijkheden. De zeilen worden afgewerkt met spinnakerzoomband.

De tunnel van de staander van beide kielen wordt gevormd door de stof terug te slaan en zodat een tunnel ontstaat. Zie detailtekening (A-A). De zeilen samenvoegen door de kiel tussen de twee zeilen te leggen. Hou rekening met het feit dat de zoom aan de achterzijde moet komen. Na het samenvoegen de zoom platstikken aan een van de zeilen. Zie detailtekening (B-B).
De tunnel van de spreider is gemaakt van dacronband van 4 cm breed. Vouw eerst de strook dubbel en pers de naad stevig  zodat die duidelijk aanwezig blijft. Leg de voorste stofrand van het achterzeil in de strook dacron tegen de vouw aan en speld de dacronstrook dicht. Nu de strook vaststikken aan het zeil. Zie detailtekening (C-C). Voor de whisker dient men een paar tasjes te vervaardigen. Voer die uit in dubbele dacron zodat de glasfiberstaaf er niet doorheen kan prikken. Aan het achterzeil dient men ook een toombevestiging te naaien. Hiervoor kan een lusje worden gemaakt van in vieren gevouwen spinnakerzoomband. Over de tunnel heen vouwen en vaststikken achter de vrij te houden tunnel. De staander moet er goed kunnen passeren. Op alle punten waar we de vlieger opspannen etc. maken we dacron versterkingen. Aan de top een lusje naaien waar de splitdop in komt. Dit lusje maak je van een lijntje wat op de dacronverstevigingen wordt vastgenaaid. De punten van de voor- en achterzeilen worden ook voorzien van een opspanlijntje. Dit bevestigen we later aan de splitdoppen die aan de uiteinden van de spreider komen. Als laatste ook een opspanlijntje naaien aan de achterkant van de achterkiel. Hiermee spannen we de staander op.
 

FRAME
Om de beide frame staven met elkaar te verbinden gebruiken we een stukje gewapende slang. Hierin maken we eerst twee gaten zodat de staven elkaar kunnen kruisen. Hiervoor kan een messing koppelbus van ø 4 mm dienen. In de boormachine geklemd is dit pijpje goed te gebruiken om keurige gaatjes in de slang te snijden. Bevestig in het ene gat de messing koppelbus en laat door het ander gat de staander lopen.

Schuif op alle uiteinden de splitdoppen. De vlieger is nu op te spannen. Zorg dat het geheel wordt opgespannen zonder rimpels. Wat ons nu nog rest is de whisker op maat maken en van de einddopjes voorzien en in de tasjes schuiven. Als hulpje bij het strak opspannen van de vlieger kan een extra lijn tussen de spreiderpunten uitkomst bieden. Maak dit lijntje zo dat het aan een zijde in de splitdop kan worden gehaakt (lusje ) en aan de andere zijde is op te spannen (scheerlijnspanner). Zo is de kromming van de spreider bij te stellen.
  naar boven

TOOM
De toomlijn is verbonden aan de top van de staander. Hier komt een splitdop waar de toom doorheen moet. Aan de onderzijde komt de toom in het opgenaaide lusje. De vlieghoek is aan te passen door de toomring te verschuiven. De aangegeven maat is een indicatie. Op het vliegerveld moet een en ander misschien nog worden bijgesteld.
 

STAART
Dit model zou (mits correct gemaakt) moeten kunnen vliegen zonder staart. Om zeker te zijn van een stabiel vlieggedrag is een staart aan te raden. Vervaardig hiervoor een franjestaart door strookjes van 12 cm breedte uit te snijden en die strookjes op een dun nylonlijntje vast te naaien. Dit lijntje dient precies in het midden van de stroken te komen (hulplijn trekken met zacht potlood) en wordt vastgestikt met een flauwe zigzag steek. Een staart van 6 meter lengte volstaat zeker. Aan een uiteinde een lus knopen in de opgenaaide lijn en aan de staander bevestigen.
 

OPLATEN
Wacht met oplaten totdat het niet al te hard waait op je vliegerstek en bevestig de staart en vliegerlijn en geef minstens 10 meter lijn. De toom naar wens in stellen en vliegeren maar.   naar boven

 

Stuur ons je mening per E-mail