Fluted Sled

Vooraanzicht
omhoog
omhoog
TOOMPUNT

Fluted Sled

Dit model is een variant van de bekende Sleevlieger. Het is een bewerking van de “Fluted Sled”, die op de site van de the Kite Society uit Engeland is te vinden. Hun URL : http://www.thekitesociety.org.uk 
De gaten in voorste panelen geven  een heel bijzondere aanblik (mits gebruik wordt gemaakt van een contrasterende kleur in het achterpaneel). De vlieger is eenvoudig groter of kleiner te maken. Een volledig paneel van drie tunnels breed erbij of eraf is mogelijk. Let op, ter hoogte van de toompunten is de rij met gaten weg gelaten.  Bij het toepassen van gaten op die hoogte ontstaat een ontsierende rimpel in het voorpaneel. Ondanks zijn matige formaat levert de vlieger een aanzienlijke trekkracht. Het vliegbereik ligt tussen 1½ - 5 Bft. 
omhoog

MATERIAAL
- 5 meter spinnakernylon, 1,04 meter breed
- 4 x (staander) grenen of ramin
Ø 6 mm, 93 cm
- spinnakerzoomband
- dacron voor versterking
- 13 meter toomlijn 1,5 mm

- 1 toomring

ZEILEN
Voor deze beschrijving gebruiken we voor het nodige contrast zwart spinnakernylon voor de achterpanelen. De panelen worden direct op het spinnakernylon uitgezet en uitgeseald. Door met een zacht potlood de panelen uit te tekenen op het spinnakernylon delen we de vlakken in. De potloodlijn gebruiken we om langs te sealen en straks om langs te naaien. Denk aan de zoomtoeslag. Controleer de vlakken door beide diagonale lijnen te meten. Die moeten dezelfde lengte hebben om zuiver haakse hoeken te waarborgen. Voor de vinnen adviseren we een mal te maken van stevig karton, die is meerdere keren te gebruiken. Vergeet hier niet de zoomtoeslag. Als laatste sealen we de tunnels uit. Deze strookjes hebben een breedte van 4 cm en een lengte van 93 cm. Voordat we de panelen aan elkaar kunnen naaien moeten we nog een lastig karweitje klaren. De gaten in de voorpanelen moeten worden uitgeseald. Gebruikmakend van de gatenmal kunnen we exact bepalen waar ze moeten komen.
Door de mal van boven naar beneden op te schuiven (poltoodlijn als markering zetten) bepalen we de plaats waar een gat dient te komen. De korte curve van zo´n gat laat zich gemakkelijker sealen als we een soldeerstift gebruiken met een ronde punt. Sla ter hoogte van de toompunten een gat over. Zie aanhef! Zodra alle gaten zijn geseald kan de naaimachine op tafel.  
omhoog

SAMENVOEGEN
Voordat we alle delen samenvoegen dienen we ze van zoomband te voorzien. Bij de toompunten van de vinnen nemen we een dacron versterking op. De rand ervan wordt achter het zoomband keurig afgewerkt. De voor- en achterpanelen kunnen nu aan elkaar worden genaaid. De potloodlijnen E t/m H op beide panelen moeten precies boven elkaar komen. Even vastspelden (hier is tape niet te gebruiken) om te zorgen dat het niet verschuiven kan en naaien maar. Een kant en klaar paneel bestaat uit een voorpaneel voorzien van gaten bevestigd op  een achterpaneel door middel van een stiksel over de lijnen E t/m H. Zijn de drie panelen klaar dan kunnen we de tunnelstrookjes gaan maken. De strook van 40 mm breedte wordt aan de lange zijden eerst omgezoomd, 7 mm terugvouwen en vast stikken (zie Detail A en B). De uiteinden voorzien we aan de binnenzijde van een strookje dacron. Dit voorkomt dat het staandertje later door de stof heen prikt. Deze dacron versterking moet ook op de vinnen worden genaaid bij de punten C en D.
De strook wordt aan beide uiteinden afgewerkt met een stukje zoomband. Op die manier hebben alle buitenste randen dezelfde afwerking. Nu eerst nog de achterzijde van de vinnen 7 mm omzomen (zie Detail A en B) en dan kan de rest worden samengevoegd. We beginnen met de drie eerder vervaardigde zeilvlakken aan elkaar te naaien. Door ze ruggelings tegen elkaar te leggen met de zoom (nabij de vinnen) en hier op 7 mm vanaf die rand te naaien stikken we de vlakken aan elkaar. Aan die zomen komen de vinnen en de tunnelstroken. Zie detail A & B. De vinnen komen nu aan de beurt. Ze worden aan de zomen vastgespeld (of getaped) en met een enkele stiknaad aan de zoom vastgenaaid. Vervolgens de tunnelstroken. Deze strookjes worden tegen de naad van aan elkaar genaaide velden gelegd en vast genaaid. Om die naad (daar waar de vinnen en de tunnelstrook tegen de velden aan komen) extra stevig te maken naaien we met een zigzagsteek nogmaals over die naad. Als laatste rest nu nog de tunnelstrook te sluiten. Strijk de tunnel strak tegen de vin en stik op 7 mm van de rand de tunnelstrook vast aan de vin.  Daarna de zoom nogmaals vastnaaien met een zigzagsteek. De tunnel aan de onderzijde dichtnaaien. Door de zoomband afwerking heen enkele keren heen en weer stikken. Een lastig karweitje omdat daar meerdere lagen spinnakernylon en twee lagen dacron zitten. De tunnel word aan de bovenzijde gesloten als de staander erin is geschoven. Dit sluiten kan misschien maar beter met de hand gebeuren, omdat er te weinig ruimte is om onder het naaimachinevoetje te manoeuvreren. Aan de vier toompunten maken we lusjes van gevouwen spinnakerzoomband. Stevig vastnaaien is wel nodig want hierop komt de meeste trekkracht.
 

FRAME
De staanders wordt aan de uiteinden afgerond met een schuurpapiertje. Dit voorkomt het beschadigen van de binnenzijde van de tunnel. Een nylon einddop is op die manier niet nodig. De staanders moeten zo lang zijn dat de tunnel nog net gesloten kan worden en er geen extra ruimte over is. Ze mogen niet omhoog of omlaag kunnen schuiven in de tunnel als de opening is dichtgenaaid.   
omhoog

TOOM 
De minimale toomlengte is 2,5 x de breedte van de vlieger. Voor de buitenste toomlijnen  gebruiken we een lengte van 3,06 m en de binnenste toomlijnen worden 3 m lang. Knoop de lijnen rond de lusjes aan de vinnen en hou wat extra lengte om na te kunnen stellen. De lijnen komen samen bij een aluminium toomring waar ze worden vastgeknoopt.
omhoog

OPLATEN
Bevestig je vliegerlijn aan de toomring. Hou in de gaten dat op 5 meter hoogte nog erg veel turbulen­te wind staat, dus lijn geven tot ±20 meter geeft een stabielere wind. Is alles correct dan meer lijn geven. Veel plezier met je nieuwe aanwinst!
omhoog

 

Stuur ons je mening per E-mail