dp-51-cody

(1993/6) Als Cody-liefhebber ben ik geïnteresseerd in alles wat Cody-vliegers betreft. Zelf heb ik dan ook al verschillende Cody's met goed resultaat gebouwd. De foto op bladzijde 51 van het boek VLIEGERS van David Pelham [vandaar de naam D(avid) P(elham) (bladzijde) 51], waarop Cody een vlieger staat op te tuigen, fascineerde mij lange tijd. Ik was er zeker van dat het geen gezichtsbedrog was, maar deze Cody helde voorover. Bij de op de grond liggende Cody steekt de neusrand van de bovenvleugels een heel stuk voor de neusrand van de ondervleugels uit. Vanaf deze toch zeer beperkte foto heb ik gepoogd de zaak op schaal te maken. Hierbij ontdekte ik, dat bij de neuscellen het zijvlak van de cel 1/5 deel ten opzichte van de neuscellengte voorover helde en bij de staartcellen 1/3 deel.

Ik ging uit van een cellengte van 50 cm voor de neuscellen en 60 cm voor de staartcellen. De afstand daartussen is 50 cm. Hierbij komen de vleugelpunten van de rugvleugels maar liefst 23,5 cm voor de vleugelpunten van de buikvleugels uit te staan! Ik heb er zelf nog een kleine verandering aan toegevoegd. Het tussenschot in de neus~ en staart cellen is aan de rugzijde bol en aan de buikzijde hol. Daartoe schuif ik in een hoesje op de rugzijde een krom houten 1,5 cm breed zeillatje. Zo kwam ik tot dit fantastische model, dat ik nog nooit eerder heb gezien.

Klik hier voor een grotere versie van het overzicht

Klik hier voor een grotere versie met de maten

Deze vooroverstaande Cody heb ik uitgevoerd niet RCF-buis en is na het jarenlang bouwen van zware bouwwerken werkelijk een verademing. Hij komt na een rukje direct van de grond en vliegt bij windkracht 2 a 3 Bft. Nog enkele gegevens: Voor de neusdiagonalen heb ik RCF 10 x 8 mm en voor de staartdiagonalen RCF 8 x 6 mm gebruikt. De staanders zijn RCF 8 x 6 mm en de vleugelstokken RCF 6 x 4 mm. De vermelde maten op de tekeningen zijn allemaal werkmaten, voor hoezen en stikwerk moet dus extra stof toegevoegd worden.

Het is niet mijn bedoeling de bouw van dit model in detail te beschrijven. Voor een Codyliefhebber, die eerder een standaard Cody heeft gebouwd, moeten de verstrekte gegevens voldoende zijn. Er bestaat een mogelijkheid nadere Cody-informatie te verkrijgen via Berry Kramer, Clavecimbellaan 75, 2287 VC Rijswijk (ZH) (in 1993 !!).

Ik dacht dat ik met "DP-51-Cody" een originele naam bedacht had, maar tijdens de première kreeg hij onmiddellijk de bijnaam "turbo-cody", toch leuk hè.