ace en peter powell


De charme van stuntvliegers van het type ACE en Peter Powell is dat de bewegingen van de vlieger fraai worden benadrukt door de krullend volgende staart. Ook kan eenvoudig een aantal vliegers achter elkaar gekop­peld worden, wat het effect met de staarten vergroot. Dit type stuntvlieger zal door zijn sierlijke bewegingen altijd de belangstelling be­houden. De snelheid en trekkracht is van minder belang. Het zelfbouw artikel werd in 1985 voor de eerste maal geplaatst en wordt hierbij herhaald.
Red.

DE ACE STUNTER.
Er zijn van de ACE door beperking van de benodigde hulpstukken twee variaties mogelijk, namelijk de zogenaamde "kleine ACE" en de "grote ACE". In verhouding zijn ze aan elkaar gelijk en het is slechts het materiaal dat in dikte en uiteraard in lengte verschilt. Ik denk dat dit model nog wel een maatje kleiner of groter vliegend te krijgen is met respectievelijk 2 en 5 mm fiberglas. Voor de "kleine" en "grote" ACE zijn kant en klare onderdelen in de handel.
Het materiaal dient met de in de tabel staande buitenmaten te worden uitgesneden of geknipt, waarbij je er voor moet zorgen de weefrichting van de stof, zoals in de eerste tekening is aangegeven, aan te houden. Wellicht niet het zuinigst maar het geeft het mooiste resultaat. Er is rekening gehouden met een zoombreedte van 3 cm voor zowel de grote als de kleine ACE. De zoom wordt omgevouwen op een manier zodat je automatisch hoesjes voor de stokuiteinden overhoudt (zie derde tekening). Vaststikken van de zoom gebeurt op ± l cm van de buitenrand waardoor je wel 2 cm materi­aal overhoudt, maar dat hindert verder niet.
De neus- en staartpunt van de vlieger blijven slijtage gevoelig. Het is daarom aan te raden een stukje versterkingsmateriaal op die plaatsen in de zoom mee te vouwen en te stikken. Dacron is als versterking ideaal. Hoe het frame is opgebouwd kan uit de tekeningen en de tabel worden opgemaakt.


Grote Ace

Kleine Ace

fiberglas

Ø 4 mm

Ø 3 mm

Staander

91 cm

71 cm

ligger

98 cm

78 cm




Materiaal uitsnijden

hoogte

100 cm

80 cm

breedte

104 cm

84 cm




Na afzomen

hoogte

94 cm

74 cm

breedte

95 cm

75 cm




Toombevestigingsgaten Ø 4 cm

A

15 cm

11 cm

B

32 cm

25 cm

C

21,5 cm

17 cm




Vliegertouw

breksterkte

18 kg

11 kg

De toom.
Neem twee eindjes touw die je ieder aan de punten D op de dwarsligger vastknoopt. Daarna afknippen op l meter voor de kleine - en 1,2 meter voor de grote Ace. De beide uiteinden aan bevestigingspunt D op de staander vastknopen. Dan twee toomringen met de bekende schuifknoop zodanig opnemen, dat ze ter hoogte van het kruispunt zitten wanneer de toom vlak op de vlieger ligt. Met dit punt valt nog wel iets te schuiven afhankelijk van de wind­sterkte, de hoeveelheid gekoppelde ACE's en de staartlengte. Over staart gesproken, het fraaist is hiervoor een plastic tunnnelstaart. De diameter hiervan is 5 cm en hij is 15 a 20 m lang met het uiteinde dichtgeknoopt. Vult de staart zich goed met lucht dan levert dat veel sierlij­ker figuren op dan enig ander soort staart! Het vullen kan eventueel geholpen worden door in de opening een kartonnenring te plakken. De staart bevestigen we door de staan­der door een gaatje bij de opening van de staart te steken.

Het koppelen.
ACE's kunnen heel gemakkelijk gekoppeld worden door de toombevestigingspunten met touwtjes aan elkaar te knopen. De lengte hiervan is ongeveer ter grootte van de staander (grote ACE 100 cm, de kleine 75 cm). Er is zelfs een koppel (wereld) record. Dat staat tot nu op precies 100 stuks kleine ACE's gevestigd door Erik van Bruinesse, Adri Velthuizen, Angela Akkermans en Michèle de Vries (1985 red.) tijdens het Scheveningen vliegerfeest 1985.
Waar je op moet letten bij het koppelen en vliegen van lange treinen stuntvliegers is, dat je touw gebruikt waar zo min mogelijk rek in zit. Deze rek verandert geleidelijk de instelhoek van voor naar achteren in de trein door ongelijke spanning in onder- en bovenlijnen. Verder moet je er voor zorgen dat de voorste vlieger (het dichtst bij de stuurman-/vrouw) op de een of andere manier verstevigd wordt om de toomkrachten te kunnen opvangen. Als laatste en zeker niet het onbelangrijkste is dat je geen spaghetti krijgt van de tientallen staarten.

PETER POWELL STUNTER.
De originele Peter Powell met een oppervlak van bijna 3/4 m2 heeft heel wat meer om handen bij het vliegen dan een ACE. Hij heeft echter ook meer wind nodig voor hij de lucht in gaat met zijn zware plastic bekleding en 6 mm dik fi­berglas. Dan torst hij ook nog 30 meter staart mee, waardoor de figuren in de lucht fraaier zijn en langer blijven "staan". Hierbij een kleine variant zodat je niet meteen voor het fiberglas diep in je portemonnee behoeft te duiken. In plaats daarvan 6 mm raminhout, plasticslang en een enkel kruisstukje. Als dek gebruikte ik tyvek. Dat kan eventueel ook met plastic of Spinnakernylon zolang het spul maar winddicht is. Teken en knip de vorm uit met afmetingen ui de eerste tekening. De linker en rechter bovenrand vouwen we om en stikken we vast zodat ruim zittende tunnels worden gevormd. Het afgestreepte driehoekje bij de staartpunt met lijm insmeren, een stukje slang dat van een gat is voorzien (tekening B) er in vastrollen totdat het gat in de richting van de staander wijst. Knip vervolgens op de aangegeven plaatsen gaten in het tyvek en maak dan het frame op maat. De staander komt aan de rugzijde van het doek en de ligger aan de buikzijde, vandaar het gat bij het kruisstuk. De vlieger krijgt een v-stelling door middel van een standaard 6 mm plastic kruisstukje. Een ligger uit één stuk met een span­raad aan de rugzijde is ook te proberen. De verbindingen ligger en vleugelstokken (tekening C) en tussen vleugelstokken en staander (tekening A) zijn van pas­send plastic slang gemaakt.

De toom.
De toom gewoon vastknopen aan de staander en vleugelstokken, desnoods net zoals bij de ACE met plastic slang en sleutelring tegen het wegglijden. De toomlengte en het toompunt zijn ongeveer gelijk aan die van de grote ACE.
Tot ziens met je zelf gemaakte ACE of Peter Powell.